Archief

Koorinspiratiedag

Tilburg 2018

Op zaterdag 2 juni 2018 heeft Stichting Zin in Zingen de eerste Koorinspiratiedag Tilburg georganiseerd.

 

Een dag met inspiratie en verbinding.


Een dag waarop deelnemers kennis gemaakt hebben met nieuwe manieren van zingen, nieuwe liederen en – niet te vergeten – met elkaar.

In de ochtend is onder leiding van zangeres en koordirigente Johanna Földesi kennisgemaakt met een manier van zingen en stemgebruik die is geïnspireerd op het proces van “Libero Canto Szamosi”. Daarna is er onder leiding van componist en dirigent Arjan van Baest met pianobegeleiding van Evert van Merode gewerkt aan een aantal inspirerende liederen.

Gedurende de dag hebben de deelnemende koren een korte muzikale impressie van hun eigen repertoire gegeven. Hierbij is tenminste een Gloria of Loflied gezongen. Op deze wijze heeft iedereen kennis kunnen maken met de veelzijdige liturgische liederen die de kerkkoren in Tilburg zingen.

Deze inspirerende korendag is met een korte Vespers afgesloten, waarin het speciaal voor deze dag geschreven lied en enkele andere ingestudeerde liederen door alle aanwezigen zijn gezongen.


Links van medewerkenden:

Arjan van Baest (dirigent, musicus en componist), Johanna Földesi (dirigent, sopraan), Evert van Merode (dirigent, musicus en componist), Simone Snakenborg (tekstschrijver, voorganger, ritueelbegeleider)


Sponsoren van de dag:

Koorinspiratiedag

Tilburg 2019

Na de succesvolle Koorinspiratiedag Tilburg van 2 juni 2018 heeft op zaterdag 5 oktober 2019 de tweede inspiratiedag voor Tilburgse kerkkoren in de Opstandingskerk te Tilburg plaatsgevonden.


Het dagprogramma bestond uit twee onderdelen waarbij in de ochtend workshops werden gegeven en in de middag het samen zingen van liederen rond het thema hoop centraal stond.


DSC_5456
DSC_5432
DSC_5463
DSC_5495
DSC_5459
DSC_5467
DSC_5529
DSC_5521
DSC_5578
DSC_5565
DSC_5542

In het ochtendprogramma hebben deelnemers naar eigen keuze aan twee van de drie onderstaande workshops deelgenomen: Stemvorming/stemgebruik in groepsverband o.l.v. Peggy Hegeman (vocal coach, dirigent), Creatief met eenstemmigheid o.l.v. Martin Hoondert (musicoloog, kerkmusicus), en Samenwerking tussen koren en inzet projectzangers (met het oog op fuserende parochies en gemeenten) o.l.v. Jeroen de Wit.

In het middagprogramma werd de samenzang geleid door Evert van Merode (musicus, componist) en Arjan van Baest (dirigent, componist). Speciaal voor de koorinspiratiedag heeft Simone Snakenborg (tekstschrijver, voorganger) een nieuwe liedtekst over hoop geschreven, waarop Evert een koorcompositie heeft gemaakt. Deze nieuwe compositie is o.l.v. Arjan en Evert met alle aanwezigen ingestudeerd.

Als afsluiting van de Koorinspiratiedag is een korte Vespers gehouden waarin de ingestudeerde liederen waren opgenomen.


Links van medewerkenden:

Peggy Hegeman (vocal coach, dirigent), Martin Hoondert (musicoloog, kerkmusicus), Jeroen de Wit

Arjan van Baest (dirigent, musicus en componist), Evert van Merode (dirigent, musicus en componist), Simone Snakenborg (tekstschrijver, voorganger, ritueelbegeleider)


Sponsoren van de dag:


banner 2019
koorinsp2019.Johanna
koorinsp2019.masseren
koorinsp2019. zaal
koorinsp2019.beekse cantorij
koorinsp2019.zaal2
koorinsp2019.bestuur
koorinsp2019.partituuruitreiking

Koorinspiratiedag Hilvarenbeek 2019

Locatie: Diessen

Op zaterdag 25 mei 2019 heeft de Werkgroep Koorinspiratiedag Hilvarenbeek de eerste

Koorinspiratiedag in gemeente Hilvarenbeek met locatie Diessen georganiseerd.

Motto: Waar kerken sluiten gaat het lied verder.


Het was een middag voor 'samenen 'ontmoeten', een middag van kennismaken en verbinden door het Lied. 

Op 25 mei vond in de Sint-Willibrorduskerk te Diessen de ontmoeting plaats tussen koorleden en andere zangers uit heel de gemeente Hilvarenbeek (Hilvarenbeek en haar omringende dorpen).

Het was een dag van samenzang, van presentatie en van luisteren naar, en leren van  nieuwe en bekendere liederen. Koren, zingende gemeentes/parochies, mensen die graag zingen, waren uitgenodigd voor deze bijzondere dag. Ter gelegenheid van deze dag zijn drie nieuwe liederen gemaakt. Hiervoor heeft Ds. Annemarie Hagoort de teksten geschreven en Ad van Sleuwen de muziek. Verder had ieder deelnemende koor een podium om eigen gekozen liederen te laten horen.

De koormiddag werd afgesloten met samenzang.


Sponsoren van de dag:

Zin in Zingen

(van Kerkblad samenwerkende gemeenten Hilvarenbeek, Oisterwijk, Tilburg - Zomer, 2019-07-05)


Vorig jaar schreef Ineke van Loon in het zomernummer hoe nthousiast zij was over de koorinspiratiedag die op 2 juni 2018 had plaatsgevonden in Tilburg.

Een dag om koren en andere geinteresseerden kennis te laten nemen van elkaars geestelijke liederen. En een aantal nieuwe liederen samen in te studeren.

Ineke vroeg zich af of dit in Hilvarenbeek ook zou kunnen. Eigenlijk was zij ervan overtuigd dat het moest kunnen.

Samen met de stichting "Zin in Zingen" heeft zij zich sterk gemaakt om dit voor elkaar te krijgen.

En het is gelukt! Zaterdag 25 mei jl. was er de koorinspiratiedag.

Weliswaar niet in Hilvarenbeek, hoe mooi de plannen ook waren, met de Petruskerk en de Andreaskerk en het Open Huis aan de Vrijthof als locatie, maar toen werd de datum van de kermis verschoven en moest er worden uitgezien naar een andere oplossing. Het werd de Willibrorduskerk in Diessen en voor de pauze was Hercules ter beschikking. Het werd geen dag, maar een middag.

Het bleek een mooi alternatief. Helga Janssens-Baan, voorzitter van de stichting "Zin in Zingen" sprak een welkomstwoord en de dagvoorzitter, Stephan van der Maas leidde ons door het volle programma.

Zes koren deden mee: Pluskoor de Kempen o.l.v. Herma Timmer, begeleiding Ad van Sleuwen; Beekse Cantorij o.l.v. Jac Peeters, begeleiding Ad van Sleuwen; Laos Deo o.l.v. Annelies Verschueren, begeleid door de pianist van het koor; Dames- en Herenkoor Petruskerk o.l.v. Jac Peeters, begeleiding Ad van Sleuwen; Willibrorduskoor o.l.v. Maria Zijlmans, begeleiding GertJan van Heijst en de Taizé zanggroep met ondersteuning van Jos Tiggelman, gitaar, Annelies Cloo dwarsfluit en Hans Weening piano.

Voordat de nieuwe liederen werden ingestudeerd, werd er ingezoingen o.l.v. Johanna Földesi.

Vervolgens werden nieuwe liederen ingestudeerd: muziek Ad van Sleuwen en teksten van ds. Annemarie Hagoort.

Ok presenteerden de koren zich afzonderlijk.

 

Het was een vol programma. Er is hard gestudeerd en goed en veel gezongen. En er waren ook geinteresserde luisteraars. De dag werd afgesloten met het samen zingen van de nieuwe liederen.

 

Wat kan je veel bereiken met elkaar in een middag. Doelstelling was niet alleen zingen, maar ook het ontmoeten van elkaar, verbinden. Esbeek, Diessen, Hilvarenbeek hebben elkaar als koren ontmoet.

 

Tot slot was er een dankwoord en waren er bloemen. De stichting stelde de partituren met o.a. een dwarsfluitpartij) aan alle deelnemende koren ter hand.

 

Ineke is helaas de week na deze mooie dag ziek geworden. Op dit moment herstelt zij van een lichte beroerte. Zij verblijft in Damast in Tilburg. We wensen haar het allerbeste en veel beterschap en bedanken haar voor alle inspanningen die zij heeft verricht om de koorinspiratiemiddag in Diessen mogelijk en zo succesvol te maken.

 

(Adrie Weening)

Koorinspiratiedag

Tilburg 2020

De derde Koorinspiratiedag Tilburg is in verband met de coronamaatregelen online aangeboden.


Op zaterdag 3 oktober 2020 is de workshop en liedpresentatie via onze website gepresenteerd en door veel zangeressen en zangers uit verschillende koren meegedaan en bekeken.


Ondanks dat we elkaar niet fysiek in één van onze kerken hebben kunnen ontmoeten, is de dag inspirerend geweest. We hebben onder andere de volgende positieve reacties mogen ontvangen:

34131425_264737987403426_561300990922326016_n
DSC_5472
DSC_5459
ad-van-sleuwen-03-400x300
koorinsp2019.Annemarie
koorinsp2019.bestuur
DSC_5589

Een bedankje is zeker op zijn plaats voor de goed verzorgde mooie en inspirerende kooruitzending.“Workshop was heel leuk en inspirerend!”“De Koorinspiratiedag was mooi om te horen

en zien. Complimenten.”

Wij vertrouwen erop dat deze positieve reacties nog meer zangeressen, zangers en geïnteresseerden in zang en kerkmuziek zullen inspireren om de workshop en liedpresentatie te bekijken.


Bij het weekend van 3 en 4 oktober denken we aan Sint Franciscus van Assisi voor wie een goede omgang met de Schepping centraal stond en die een bijzondere band had met dieren. Daarom is het thema van deze Koorinspiratiedag Schepping en Dankbaarheid.


Nu er lang niet meer in koorverband is gerepeteerd, willen we extra aandacht geven aan het in conditie brengen/houden van de zangstem. Hiervoor heeft Peggy Hegeman (vocal coach, dirigente) samen met de bestuursleden van Stichting Zin in Zingen een workshop gegeven. Toegang tot de opname van de workshop is via ons secretariaat te verkrijgen. Na aanmelding via secretariaat@koorinspiratiedag.nl (of per post: Amarantstraat 26, 5044RK Tilburg) en eenmalige overmaking van € 5,00 op rekeningnummer NL02RABO0323421202 t.n.v. Stichting Zin in Zingen, wordt een uitnodiging met link naar de (besloten) opname gestuurd. Hiermee is het mogelijk om de workshop op ieder gewenst ogenblik terug te kijken en thuis te blijven oefenen de zangstem soepel te houden.


Annemarie Hagoort (predikant en tekstschrijver) en Ad van Sleuwen (organist, pianist en componist) hebben een nieuw lied bij het thema Schepping en Dankbaarheid geschreven. Het lied “Dankbaar sta ik in het leven” is via de links verder op deze pagina te bekijken en te beluisteren. Annemarie en Ad geven allebei een toelichting bij het ontstaan van dit lied. Er zijn vier muzikale toonzettingen bij de tekst gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om het lied alleen, met zijn tweeën, drieën of in groter groepsverband te zingen. Alle versies zijn in verschillende filmpjes te beluisteren. Van de meerstemmige versie zijn ook de losse zangstemmen te beluisteren, zodat iedereen de eigen partij kan instuderen. Ook een instrumentale versie met dwarsfluit en orgel wordt gepresenteerd.


Tevens is de gratis bladmuziek vanaf het pagina Contact en bladmuziek te downloaden. Wij hopen met de filmpjes zoveel mogelijk mensen te inspireren om dit lied thuis te zingen en zien uit naar het moment dat we weer samen in de kerken mogen zingen. Tot die tijd kan het lied via de beamer worden getoond of door enkele voorzangers worden uitgevoerd.


Om de hele liedpresentatie te bekijken klik op onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=e4drn6jYUbI&list=PLem2NZm4aRj-m92eqWKt_cUKuaiXIUkJq

Dit is een afspeellijst waar bovenstaande video's achter elkaar worden getoond. Het is ook mogelijk om de video's afzonderlijk te bekijken via de links in het commentaar.
Links van medewerkenden:

Peggy Hegeman (vocal coach, dirigent), Ad van Sleuwen (musicoloog, kerkmusicus), Ds. Annemarie Hagoort (predikante en tekstschrijver)


Sponsoren van de dag:

Koorinspiratiedag

Tilburg 2021

De vierde editie van Koorinspiratiedag Tilburg heeft op zaterdag 2 oktober 2021 in de Opstandingskerk plaatgevonden met het thema: "Halleluja!".


Zingen heeft lang stilgelegen waardoor we lang hebben moeten wachten om weer samen te mogen zingen. Gelukkig konden we op 2 oktober weer samen zingen, in een goed geventileerde ruimte op voldoende afstand van elkaar, zodat iedereen zich veilig kon voelen.

LEX_3972
LEX_3954
IMG-20211002-WA0002
LEX_3955a
LEX_3997
LEX_3992

In het ochtendprogramma heeft Peggy Hegeman (vocal coach, dirigent) voor ons de workshop Stemvorming in groepsverband geleid. Dit was onze vocale warming-up voor deze inspirerende dag. Daarna heeft ds. Annemarie Hagoort (predikant Protestantse Gemeente te Hilvarenbeek e.o.) tijdens de lezing, uitleg en verbeelding Halleluja door de eeuwen heen het thema van de Koorinspiratiedag nader toegelicht.


In de middag hebben we samen met Evert van Merode (musicus, componist) en Harry Swinkels (tekstschrijver, componist) liederen rond het thema Halleluja  gezongen. Hierbij is ook het nieuwe Halleluja geïntroduceerd dat Harry Swinkels in opdracht van Zin in Zingen heeft gemaakt. De bladmuziek kunt u gratis downloaden van hier.


Als afsluiting van de Koorinspiratiedag is een korte Vespers gehouden waarin de ingestudeerde liederen waren opgenomen. Hierin ging ds. Sietske Blok (predikant Protestantse Gemeente te Tilburg e.o.) voor en hebben we de gezamenlijk ingestudeerde halleluja-liederen gezongen. 


Sponsoren van de dag:

Koorinspiratiedag • Tilburg 2022

De 5e editie van Koorinspiratiedag Tilburg heeft op zaterdag 1 oktober 2022 plaat gevonden.

Het thema van de dag was"Laat 't stromen!".


Alles wat stroomt leeft. Als je adem stroomt, krijgt je zangstem leven. Onze samenleving is rijk aan verschillende stromingen in gedachten, geloof, filosofie, in gedachten, geloof, filosofie… vult u dit lijstje zelf maar aan met mooie gedachten.

LEX_1058
LEX_1061
LEX_1065
LEX_1074
LEX_1123
LEX_1162
LEX_1187
LEX_1188
LEX_1192
LEX_1198
LEX_1220
LEX_1238
LEX_1241
LEX_1251
LEX_1254
LEX_1256
LEX_1269
LEX_1290
LEX_1291
LEX_1298
LEX_1334

In het ochtendprogramma hadden we twee workshops in de aanbieding: samen gospelliederen zingen onder leiding van Louise Donker en noten lezen voor beginners (uitleg bij te zingen liederen tijdens de Koorinspiratiedag) - verdere informatie volgt nog


In de middag hebben we onder leiding van Evert van Merode en Harry Swinkels liederen rond het thema
“Laat ’t stromen” gezongen. Hierbij was ook een nieuw lied van Carina van der Walt en Evert van Merode
gepresenteerd met een speciale uitleg over de tekst door de dichter zelf. De dag was om 16.00 uur met een vesper afgesloten.


Als afsluiting van de Koorinspiratiedag is een korte Vespers gehouden waarin de ingestudeerde liederen waren opgenomen. Hierin ging ds. Sietske Blok(predikant Protestantse Gemeente te Tilburg e.o.) voor.


Sponsoren van de dag:

Koorinspiratiedag • Tilburg 2023

Zaterdag 7 oktober 2023 organiseerde Stichting Zin in Zingen van 10.00 tot 16.30 uur de zesde editie van Koorinspiratiedag Tilburg met het thema: "Verbondenheid – samen zingenover grenzen heen".


DSC_4783.jpeg-marcelle leone
DSC_4653.jpeg-marcelle leone
DSC_4705.jpeg-marcelle leone
DSC_4685.jpeg-marcelle leone
DSC_4912.jpeg-Marcelle Leone
DSC_4823.jpeg-Marcelle Leone
LEX_1162
LEX_1168
LEX_1170
LEX_1154
LEX_1173
LEX_1175

Workshops

"Altijd goed. Goed! Fijn!"


"Inspirerend, leerzaam."


"Ontspannend, helpend."

Samenzang

"Fijne bevlogen leiding."


"Leiding levendig."


"Zoals altijd fijn!"

Meditatieve viering

"Mooi met de zang die goed afgestemd is."


"Mooie bezinning."

Vanaf 10.00 uur verzamelden enthousiaste zangeressen en zangers zichin de Opstandingskerk. Om 10.30 uur opende voorzitter HelgaJanssens-Baan de dag, waarna de volgende workshops werden gegeven.


1. Stembevrijding o.l.v. Margo Didden (coach, docent, therapeut). Jouw stem en adem vormen een directeverbinding met jouw binnenwereld. Tijdens de workshop ontdek je jouweigen geluid. Dat helpt bij bewustwording van hoe je jezelf of het moment ervaart. Het vormt een goede basis voor ontspannen zingen.
2. Ronde Tafelgesprek: Belang en voortgang kerkmuziek o.l.v. cantrix Helga Janssens-Baan en pastor Peter Derks. Koorzang is een verbindende factor in de liturgie. Hoe houden wij dekerkzang gaande met koren die ouder en kleiner worden? Hierover gaan wij graag in gesprek.


Het ochtendprogramma hebben we gezamenlijk afgesloten met het delen van bevindingen uit het Ronde Tafelgesprek en oefeningen van de workshop Stembevrijding o.l.v. Margo Didden.


Na de inspirerende workshops heeft iedereen genoten van de lunch metverse soep en gezellige ontmoetingen.

Om 13.00 uur sloten nog meer enthousiaste zangeressen en zangers aanen startte het middagprogramma met samenzang. Hierin zijn liederen gezongen rond het thema "Verbondenheid – samen zingen overgrenzen heen”. Nathan Tax (zangcoach, koordirigent) en Karel Barten (pianist, organist) hebben deze samenzang zeer inspirerend geleid. Hierdoor heeft iedereen kunnen ervaren hoe fijn het is om samen te zingen, ook als je zelf misschien minder goed kunt zingen. Met het zingen van liederen uit verschillende landen en geloofstradities zijn er verschillende grenzen overgegaan.


Om 16.00 uur heeft ds.Sietske Blok de dag met een meditatieveviering afgesloten. In deze viering zijn de gezamenlijk ingestudeerde liederen gezongen. Het was mooi dat er meerdere geïnteresseerden speciaal naar deze viering zijn gekomen om te kunnen luisteren naar de nieuw ingestudeerde liederen.


Sponsoren van de dag: